Je hebt dus besloten om een kinderboek in eigen beheer uit te gaan geven, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen?
In deze blogpost geef ik je een stappenplan van hoe je dit kan aanpakken op basis van mijn eigen ervaringen - en ook niet onbelangrijk - wat de kosten ongeveer zijn.
Stap 1: de tekst is in grote lijnen af
Het begin van elk boek is de tekst, want zonder tekst is er natuurlijk geen boek om uit te geven. Het is dan ook goed om het verhaal al in grote lijnen geschreven te hebben, voordat je verder gaat met de volgende stappen. Dit is niet alleen het verhaal zelf, maar bijvoorbeeld ook de tekst voor de colofon, een eventueel voorwoord en de tekst voor op de cover.
Dit is een proefillustratie die ik maakte voor het kinderboek "De Monsterschool". Op basis van de proefillustratie mocht ik ook de overige illustraties voor het boek verzorgen.
Stap 2: zoek een illustrator & laat een proeftekening maken
Is je verhaal in grote lijnen af, dan is het tijd om het verhaal tot leven te brengen met prachtige illustraties. Wellicht ben je creatief en wil je zelf de illustraties maken. Dat scheelt zeker in de kosten. Zo niet, dan dien je op zoek te gaan naar een illustrator. Je kan hiervoor googlen of kijken op verschillende websites waar freelancers staan ingeschreven, zoals Hoofdkraan.nl of Fiverr.com.
Uiteraard dien je zelf te kijken of de stijl van de illustrator jou aanspreekt en/of de kosten in je budget passen.
Twijfel je of een illustrator je visie tot leven gaat kunnen brengen? Vraag de illustrator dan eerst één illustratie te maken op basis van een bepaald hoofdstuk of op basis van je eigen input. Op die manier kun je zelf ervaren hoe het is om met de betreffende illustrator samen te werken en of hij/zij jouw visie echt ook tot leven kan brengen zonder meteen een grote financiële/contractuele verplichting aan te gaan.
Stap 3: kies een illustrator en bepaal het budget en regel de gebruiksrechten
Heb je je illustrator gevonden dan is het tijd om een overeenkomst te sluiten. Deze omvat niet alleen het aantal illustraties dat je wenst af te nemen en de kosten hiervoor maar ook de gebruiksrechten van de illustraties. Het feit dat een illustrator illustraties voor je maakt betekent namelijk niet dat je deze onbeperkt kan gebruiken. Soms mogen de illustraties alleen een bepaalde periode gebruikt worden of alleen voor een bepaalde oplage.
Bedenk dan ook van te voren goed wat je met de illustraties wil gaan doen. Wil je ze alleen in je boek gebruiken of wil je ze bijvoorbeeld ook delen via social media en gebruiken voor verschillende merchandise? Voor hoe lang wil je ze gebruiken? En wil je exclusief gebruik van de illustraties of mag de illustrator de illustraties ook zelf gebruiken of de illustraties verkopen?
Al deze punten kun je bespreken met de illustrator, waarna de afspraken kunnen worden vastgelegd in een licentieovereenkomst. Een andere optie is het auteursrecht van de illustrator af te kopen, waarna de illustraties volledig jouw eigendom worden en je deze kunt gebruiken hoe en wanneer je wil.
Stap 4: illustraties laten maken
Heb je een illustrator gevonden en is de overeenkomst gesloten? Dan is het nu tijd om de illustraties te laten maken. Elke illustrator heeft zijn eigen werkwijze. De mijne is als volgt:
- Vaak maak ik eerst een aantal schetsen van mijn idee, waaruit de klant een keuze kan maken. Er is dan ook de mogelijkheid om wijzigingen door te geven m.b.t. het overall ontwerp.
- Nadat er een keuze is gemaakt ga ik verder met het finaliseren van het lijnwerk en de kleuren.
- Vervolgens is er de mogelijkheid om input te geven m.b.t. de kleuren.
- Hierna wordt de illustratie afgerond en digitaal geleverd volgens de overeengekomen specificaties.
Een tip! Laat de illustraties digitaal, in het juiste formaat van het boek* en in hoge resolutie (300 dpi) leveren, zodat de illustraties eenvoudig kunnen worden verwerkt in het ontwerp voor het uiteindelijke boek.
*Denk hierbij ook aan eventuele afloop, snijlijnen en andere specificaties van de drukker. Bij een boek in A4 formaat dien je bijv. rekening te houden met een afloop van 5mm rondom het bestand om te voorkomen dat er witte randen ontstaan bij het afsnijden bij de drukker.
Het coverdesign voor kinderboek De Monsterschool. We kozen ervoor twee bestaande illustraties uit het boek te gebruiken voor de cover. Daarnaast verwerkt ik ook de ISBN code en een barcode op de achterzijde van het boek.
Stap 5: coverdesign
Nadat de illustraties klaar zijn is het tijd om te kijken naar het coverdesign. Deze kan vaak ook door de illustrator worden gemaakt of in elkaar worden gezet door de grafisch ontwerper die de vormgeving voor zijn rekening zal nemen. Waar je over dient na te denken is met name het volgende:
- Wil je een bestaande illustratie uit het boek op de cover of daar een aparte illustratie voor laten maken?
- Ga je voor een hardcover of softcover?
- Waar komt de titel? Alleen de op de voorkant en de zijkant of ook op de achterkant.
- Waar plaats je de tekst op de achterzijde? En plaats je daar ook een foto van jezelf bij?
- Moet bij het ontwerp rekening worden gehouden met een barcode of ISBN nummer?
Stap 6: zoek een drukker
Vervolgens dien je een drukker te zoeken. Niet alleen om te berekenen wat de drukkosten gaan worden, maar ook om te weten op welke wijze de drukker de drukbestanden aangeleverd wenst te krijgen. Het boek dient namelijk opgemaakt te worden conform specifieke aanleverspecificaties, zoals het bestandformaat, afloopmarges, randafstand, kleurmodus (RGB/CMYK), bestandstype etc. Als je deze informatie hebt, dan kun je daar meteen rekening mee houden bij de vormgeving van het boek (zie volgende stap). Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de drukker de bestanden niet kan afdrukken en je de bestanden achteraf weer moet laten aanpassen.
Ik heb mijn eerste boek laten drukken bij De Boekdrukker. Wat heel fijn was, was dat zij de bestanden ook voor mij controleerden en ook aangaven hoe ik iets diende aan te passen. Handig als je een beginner bent dus. Wat is minder vond is dat zij werken met een minimale oplage van 100 exemplaren.
De tweede druk van 'Devyani en Shivan vieren Navratri' heb ik dan ook laten drukken bij Drukwerknodig, een online drukker waarbij je eenvoudig de prijzen kan inzien via hun website en ook heel simpel een bestelling kan plaatsen. De drukkosten zijn verder laag en het laten drukken van kleine oplages is mogelijk. Wat ook handig is, is dat je de aanleverspecificaties simpel kan downloaden. Erg handig als je illustrator/vormgever deze informatie wil hebben en jij er verder geen verstand van hebt.
Stap 7: vormgeving
Heb je de aanleverspecificaties van de drukker, dan kun je doorgaan met de vormgeving van het boek. De vormgeving van het boek wordt vaak gedaan in grafische programma's, zoals Adobe InDesign en Photoshop. Mocht je zelf handig zijn met deze programma's dan kun je zelf het boek in elkaar zetten. Op Youtube kun je veel tutorials vinden, waarin wordt uitgelegd hoe je dit kan dien.
Heb je niet de juiste hard-, software of heb je geen tijd/zin om zelf de vormgeving te doen, dan dien je op zoek te gaan naar een grafisch designer of wellicht kan je illustrator hier ook zorg voor dragen. Zo heb ik ook zelf de vormgeving van mijn eigen boeken en de boeken van anderen verzorgt. Mijn tarieven voor de vormgeving kun je hier vinden.
Vervolgens is het tijd om de tekst en de illustraties samen te voegen in een echt boek, waarbij je belangrijke keuzes moet gaan maken. Waar komen de teksten, welk lettertype kies je, hoe groot worden de letters, waar komen de illustraties etc.? Vaak kan je vormgever je helpen met deze keuzes. Het kan ook helpen om boeken te zoeken die je mooi vormgegeven vindt, zodat deze als inspiratie kunnen dienen voor de vormgeving van je eigen boek.
Stap 8: drukklare bestanden
Wanneer de vormgeving klaar is, kunnen de drukklare bestanden naar de drukker voor het laten drukken van een proefdruk. Vaak kun je deze per mail versturen naar de drukker.
Stap 9: proefdruk
Lees de tekst nog een paar keer na, nadat je de proefdruk hebt ontvangen, zodat je zeker weet dat er geen (taal)fouten meer in staan. Zodra je opdracht geeft om de oplage te drukken is het namelijk niet meer mogelijk om de tekst aan te passen en er is niks zo erg om straks 100 exemplaren van je boek te hebben met allemaal dezelfde taalfout erin. Wellicht dat de lezer eroverheen leest, maar het zal aan je gaan blijven knagen (trust me, ik spreek uit ervaring haha).
Stap 10: oplage laten drukken
Mocht je nog iets aangepast willen hebben n.a.v. de proefdruk? Laat de aanpassingen dan verwerken en laat nieuwe drukklare bestanden maken om naar de drukker te sturen. Eventueel kun je nog een proefdruk laten maken om te kijken of de gedrukte versie nu wel helemaal goed is. Daarna kun je de drukker opdracht geven de volledige oplage te laten drukken.
Stap 11: marketing & verkoop
En dan zijn ze daar. Je eigen boeken! Je moet ze dan nog wel verkocht krijgen. Bij het uitgeven in eigen beheer dien je ook zelf zorg te dragen voor de marketing van je boek en dien je zelf voor een verkoop infrastructuur te zorgen. Ik ben zelf geen marketingexpert, dus heel veel meer tips dat heel goed zichtbaar zijn op social media heb ik niet voor je. Hier zal je dan ook zelf even verder onderzoek naar moeten doen. Voor de verkoop heb je verder nog verschillende opties. Je kan ervoor kiezen je boek te verkopen via bestaande kanalen, zoals bijvoorbeeld Bol.com, Etsy of verschillende boekhandels. Of je kan zelf een webshop opzetten. De keus is aan jou.
Kosten
Maar wat moet dat dan allemaal kosten zo een kinderboek uitgeven in eigen beheer? Tja, dat verschilt natuurlijk. Als je de benodigde hard- en software en tijd hebt kun je heel veel zelf doen. Zo heb ik bij mijn eigen boeken zelf de illustraties gemaakt en de vormgeving verzorgd. Mocht je echter niet de apparatuur/kennis hebben, dan zal je meer moeten uitbesteden. Dit kostenplaatje kan belangrijk zijn bij de overweging of je het boek alsnog in eigen beheer wenst uit te geven of dat je wellicht dit toch via een uitgever wenst te doen.
Hieronder tref je het kostenplaatje aan als je de illustraties door mij zou laten maken en de vormgeving van het boek door mij zou laten verzorgen. Hierbij ga ik uit van een boek van max. 36 pagina's met 24 illustraties en een eerste oplage van 100 stuks:
- Digitale illustraties: € 6000,- (prijzen starten vanaf € 250,- per illustratie). Dit bedrag kan natuurlijk veel lager zijn als je minder illustraties nodig hebt.
- Vormgeving binnenwerk & cover: € 500,- per 100 pagina's
- Oplage van 100 stuks in A4 formaat hardcover: € 1.019,70 (bij De Boekdrukker) of € 892,08 (bij Drukwerknodig.nl)
TOTAAL: €7392,08 tot €7519,70 afhankelijk van de gekozen drukker
De prijzen zijn incl. BTW.
Offerte opvragen
Wil je meer informatie over mijn prijzen/mijn diensten als illustrator en vormgever? Ga dan naar deze pagina. Je kan daar ook een offerte opvragen, indien gewenst.
Reactie plaatsen
Reacties